Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama podijelio novac od Nobelove nagrade u dobrotvorne svrhe


Tri mjeseca nakon što je primio Nobelovu nagradu za mir, američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je objavio imena dobrotvornih udruženja koje će podijeliti 1,4 miliona dolara novčanog dijela nagrade.

"Te organizacije odlično rade u Sjedinjenim Državama i inostranstvu, pomažući studentima, braniocima i mnogim drugim koji trebaju pomoć. Ponosan sam što mogu dati podršku njihovom radu", naveo je Obama u saopštenju koje je objavila Bijela kuća.

Najveći iznos - 250.000 dolara, primilo je udruženje Fisher House, koje osigurava smještaj porodicama najtežih ranjenika iz Iraka i Afganistana, većinom 100-postotnim invalidima, tokom njihove dugotrajne rehabilitacije u glavnim vojnim i veteranskim medicinskim centrima.

Fondacija Clinton-Bush za pomoć potresom devastiranom Haitiju dobila je 200.000 dolara.

Po 125.000 dolara dobilo je pet udruženja za pomoć u visokoškolskom obrazovanju pripadnika manjinskih zajednica - College Summit, Posse Foundation, United Negro College Fund, Hispanic Scholarship Fund i American Indian College Fund. Isti iznos primila je i fondacija za poticanje studiranja u pasivnoj regiji Apalačkog gorja, koja se proteže kroz 11 saveznih država na istoku SAD-a, "Appalachian Leadership and Education Foundation Alef".

Po 100.000 dolara dobili su udruženje za pomoć sub-saharskoj Africi - AfriCare, te Institut za srednju Aziju, koji potiče obrazovanje i opismenjavanje, posebno djevojčica, u udaljenim regijama Pakistana i Afganistana.
XS
SM
MD
LG