Dostupni linkovi

State Department: Nastavljena teška kršenja ljudskih prava u svijetu


Američki State Department u četvrtak je objavio godišnje izvješće o stanju ljudskih prava, u kojem ističe da su vlade diljem svijeta u 2009. godini nastavile s teškim kršenjem ljudskih prava, posebno u 30-ak zemalja u kojima traju oružani sukobi kao što Afganistan, Irak, Mianmar, DR Kongo, Nigerija i druge.

Na 16 stranica izvješća koje se odnose na Hrvatsku, ističe se napredak u suzbijanju korupcije, problemi s neriješenim predmetima u pravosuđu, nedjelotvorno procesuiranje nekih domaćih ratnih zločina i spori povratak imovine vjerskih zajednica, izuzev Katoličke crkve.

Govori se i o diskrimaciji etničkih manjina, posebno Srba i Roma, nasilju prema ženama, te o izvješćima o diskriminaciji prema homoseksualcima i oboljelima od HIV/AIDS-a.

U izvješću se analizira stanje ljudskih prava u 194 zemlje, a po njihovu se kršenju posebno izdvajaju Sjeverna Koreja, Iran, Mianmar, Pakistan, Rusija zbog stanja u sjevernom Kavkazu, Šri Lanka, Sudan, Bjelorusija, Kina, Kolumbija, Venezuela, Kuba, Saudijska Arabija, Egipat i druge zemlje.

Europske zemlje kritiziraju se zbog diskriminacije protiv muslimana, posebno Švicarska zbog zabrane gradnje minareta, te Francuska, Njemačka i Nizozemska zbog zabrane nošenja zarova i burki.

Zbog ubojstava i nasilnih incidenata prema Romima prozivaju se Italija, Mađarska, Rumunjska, Slovačka i Češka Republika.
XS
SM
MD
LG