Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radmonović Tadiću: Protestna nota MIP-a BiH je jednostran akt


Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović uputio je danas pismo predsjedniku Srbije Borisu Tadiću u kom navodi da protestna, nota koja je upućena Srbiji iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi sa hapšenjem Ejupa Ganića, predstavlja jednostran i samovoljan politički i diplomatski akt neovlaštenog državnog službenika.

Protestna nota iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi hapšenja bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića u Londonu upućena je bez odobrenja Predsjedništva koje je zaduženo za kreiranje vanjske politike zemlje, navodi u pismu Radmanović.

Dodaje da je prema Ustavu BiH isključivo Predsjedništvo nadležno za donošenje odluka u oblasti vanjske politike koncenzusom tri člana Predsjedništva iz tri konstitutivna naroda.

„Obavještavam vas da je ova nota upućena bez saglasnosti i znanja predstavnika jednog konstitutivnog naroda u ovom slučaju srpskog naroda. Zaobilazeći predstavnike jednog konstitutivnog naroda i Ustavom BiH potreban koncenzus u oblasti spoljne politike, narušavaju se dobrosusjedski odnosi između naših zemalja kao jedan od glavnih ciljeva spoljne politike BiH“, stoji između ostalog u pismu koje je danas upućeno predsjedniku Srbije.

Predsjedništvo BiH je juče sa dnevnog reda skinulo tačku u kojoj je trebalo da razmatra protestnu notu koju je Srbiji uputilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.
XS
SM
MD
LG