Dostupni linkovi

Vlada Španije podržaće izručenje Vlahovića Bosni i Hercegovini


Ministar unutrašnjih poslova Španije Alfred Perez Rubalkabo rekao je da će Vlada ove zemlje podržati zahtjev da se Veselin Vlahović Batko izruči BiH kako bi mu se sudilo za ratne zločine za koje se tereti.

''Postoji mogućnost privremene predaje Vlahovića vlastima BiH kako bi protiv njega počeo sudski proces i ovdje (u BiH). Vlada će istražiti tu mogućnost, a o izručenju Vlahovića BiH krajnju riječ imaće Sud u Španiji koji to može dozvoliti'', rekao je Rubalkabo u Sarajevu nakon sastanka sa ministrom bezbjednosti BiH Sadikom Ahmetovićem.

Prema njegovim riječima, na taj način Vlahović bi bio istovremeno procesuiran i u Španiji i u BiH, ali bi eventualnu zatvorsku kaznu morao prvo odležati u Španiji, gdje se tereti za oružane napade i pljačku.

Španska policija uhapsila je u gradu Alikante Veselina Vlahovića Batka, osumnjičenog za ratne zločine počinjene u BiH tokom 1992. i 1993. godine. Tužilaštvo BiH je izdalo potjernicu za Vlahovićem zbog teškog kršenja Međunarodnog humanitarnog prava, te se očekuje da Španija Vlahovića izruči BiH.
XS
SM
MD
LG