Dostupni linkovi

Barak ljut zbog naseljavanja Istočnog JerusalimaIzraelsko ministarstvo odbrane izrazilo je nezadovoljstvo zbog saopštenja ministarstva unutrašnjih poslova dan ranije o planu kolonizacije u istočnom Jerusalemu, jer se time “remete mirovni pregovori s Palestincima, koji su od najvišeg interesa za Izrael", navodi se u tekstu.

Barakova Laburistička stranka ima 13 poslanika koji su se pridružili koaliciji desnice premijera Benjamina Netanjahua pre svega da doprinese miru s Palestincima.

Barakov ured je izdao saopšenje nakon što je u utorak uveče izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da dozvoljava izgradnju 1.600 stanova u Ramat Šlomou, četvrti u kojoj žive ultraortodoksni Jevreji, u istočnom delu Jerusalema naseljenom pretežno Arapima, koji je izrael pripojio 1967. godine.

Americki potpredsednik Džo Bajden, koji se nalazi u poseti ovoj regiji kako bi pokrenuo mirovni proces između Izreala i Palestinaca putem indirektnih pregovora, osudio je u utorak ovaj plan i optužio Izreal da "potkopava poverenje" neophodno za pregovore.

Ministar unutrašnjih poslova Elie Jišai, iz verske stranke Šaz, pokušao je da smiri polemiku tvrdeći da ta odluka nema ništa s Bajdenovom posetom i da je građevinski plan donesen još pre tri godine.
XS
SM
MD
LG