Dostupni linkovi

Sud u Njujorku danas o slučaju Laušević



Glumac Žarko Laušević trebalo bi danas da se ponovo pojavi pred sudom u Njujorku, koji će odlučiti da li će mu dozvoliti dalji boravak u Sjedinjenim Americkim Državama (SAD) i pod kojim uslovima.

Laušević je uhapšen 2. jula prošle godine u Njujorku jer nije imao odgovarajuće dokumente, a 14. septembra je pušten iz emigracionog pritvora na slobodu, uz kauciju od 10 hiljada dolara, kao garanciju da će se pojaviti pred sudom na narednom ročištu koje je, bilo zakazano za 9. februar, a potom odloženo za 10. mart.

Laušević je nakon više izrečenih presuda koje su ukidane pred Vrhovnim sudom Crne Gore, 2001. godine pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 13 godina, zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu, u kome su 1994. godine stradala dva mladića.

Vrhovni kasacioni sud Srbije treba da odluči o zahtevu za zaštitu zakonitosti koji je podneo tužilac Slobodan Radovanović povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je Lauševiću povećana kazna sa četiri na 13 godina zatvora.

Treci opštinski sud u Beogradu je usvojio Radovanovićev zahtev za odlaganje izvršenja zatvorske kazne Lauševiću, pa je istovremeno povukao i poternicu koja je za njim bila raspisana.

Laušević je proveo u pritvoru četiri i po godine, do izricanja prvostepene presude, pa mu je, prema važećoj presudi, ostalo da odsluži još osam i po godina.

U međuvremenu, otišao je u SAD.
XS
SM
MD
LG