Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Belkić uručio pismo britanskom ambasadoru u Sarajevu


Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić uručio je danas ambasadoru Velike Britanije u BiH Michaelu Tathamu pismo koje je u ime i po ovlaštenju 38 članova Parlamenta BiH upućeno Donjem domu Parlamenta Velike Britanije, od kojeg se traži da učini sve kako bi se osiguralo hitno oslobađanje bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića i njegov siguran povratak u BiH, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamenta BiH.

"U pismu se ističe da "ako postoji osnovana sumnja da je neki državljanin BiH počinio ratne zločine u BiH - mora odgovarati pred sudovima u BiH, a ne pred sudovima drugih zemalja".

"Pomenute informacije nedvosmisleno potvrđuju političku pozadinu ovog slučaja. Ovaj čin ne doprinosi dobrim prijateljskim odnosima između naše dvije zemlje, a istovremeno usložnjava i pogoršava odnose između Srbije i BiH, odnose u regiji, a u BiH dodatno pogoršava međuetničke odnose", dodaje se u pismu.

Ganić je uhapšen u Londnu 1. marta pod optužbom o navodnoj odgovornosti za smrt pripadnika tadašnje JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG