Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Clinton: Važna evropska intergacija Balkana


Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u ponedjeljak da su evropske integracije država zapadnog Balkana od suštinske važnosti za regionalnu stabilnost i razvoj.

Ona je to izjavila na konferenciji za novinare nakon sastanka s grčkim premijerom Georgiosom Papandreoum, pozdravljajući vodeću ulogu Grčke u naporima da se taj cilj ostvari.

Clinton je rekla da je s Papandreoum, koji je u trodnevnom posjetu SAD-u, razgovarala o Balkanu, gdje Grčka ima važnu ulogu u unapređivanju ekonomskih mogućnosti, stabilnosti i demokracije, objavio je američki State Department na svojoj web stranici.

Grčki premijer je naglasio da za njegovu državu poseban značaj imaju grčko-turski odnosi i da Atena podržava prijem Turske u EU.

Dodao je, međutim, da postoje određeni problemi koji moraju biti riješeni na putu ka EU, kao što je pitanje Carigradske patrijaršije u Turskoj i pitanje Cipra.

Papandreou će se danas sastati s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom i američkim ministrom financija Timothyjem Geithnerom.
XS
SM
MD
LG