Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BH: Moguće još jedno priznanje za ratni zločin


Ljubiša Četić, jedan od optuženih za ubistva 200 civila na Korićanskim stijenama, odustao je od svjedočenja u svoju korist, a njegova obrana je najavila mogućnost sklapanja sporazuma o priznanju krivnje s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, prenosi BIRN - Justice report.

Četića, zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima Interventnog voda i Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, državno tužilaštvo tereti za ubistva civila koji su izdvojeni iz konvoja koji se 21. augusta 1992. godine kretao iz Prijedora ka Travniku.

Prvobitno su istom optužnicom bili obuhvaćeni Damir Ivanković i Gordan Đurić, također bivši pripadnici Interventnog voda, koji su sredinom 2009. godine priznali krivicu za učešće u ovom zločinu, te svjedočili protiv ostalih optuženih. Ivanković je u svom svjedočenju kazao da je vidio da su u strijeljanju civila na Korićanskim stijenama sudjelovali Zoran Babić, Milorad Škrbić i Ljubiša Četić. Ivanković je osuđen na 14, a Đurić na osam godina zatvora.

Suđenje se nastavlja 15. marta.
XS
SM
MD
LG