Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protesti seljaka u Hrvatskoj i dalje traju


Hrvatski poljoprivrednici već sedmi dan protestuju širom zemlje, a tokom poslepodnevnog pokušaja blokade vinkovačke obilaznice, došlo je i do manjeg sukoba sa policijom.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković ponovio je danas na konferenciji za novinare da Vlada ne može da ispuni zahteve seljaka, koji su mu poručili da žele isplatu 205 miliona kuna (28 miliona evra) zaostalih podsticaja za 2008. u sledećih godinu dana, uz menicu.

Vlada seljacima nudi mogućnost nabavke repromaterijala u ukupnom iznosu od 300 miliona kuna, ili 600 kuna po hektaru, što je dodatnih 22 odsto podsticaja. Čobanković je rekao da je to "maksimum maksimuma" i da se dalje ne može ići, ali je ipak pozvao seljake da večeras dođu u Zagreb na "poslednju rundu pregovora".

Prema informacijama medija, na putevima u Slavoniji, gde je protest i počeo, nalazi se više od 5000 ljudi i oko 2000 traktora.

Blokirane su pojedini putevi u Slavoniji, između ostalih i obilaznica koja povezuje Osijek i Đakovo, kao i izlaz s autoputa Slavonika.

Seljaci se nalaze i u okolini Zagreba, u Velikoj Gorici i traktorima usporavaju saobraćaj ka glavnom gradu.

Ranije je najavljeno da će u slučaju da dogovor danas ne bude postignut, 3.000 traktora sutra krenuti ka Zagrebu. Predstavnike seljaka sinoć je na njihov zahtev primio i predsednik države Ivo Josipović, koji je pozvao seljake i vladu da nastave pregovore.
XS
SM
MD
LG