Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU: U junu u Sarajevu potvrditi evropsku perspektivu regiona


Šefovi diplomatija EU danas su se, na zasedanju u španškom gradu Kordobi, dogovorili da se u junu u Sarajevu održi "sastanak na visokom nivou EU-Zapadni Balkan" na kojem bi se potvrdila perspektiva ulaska svih država regiona u članstvo Unije.

Jednoglasan stav šefova diplomatija EU bio je da je područje Zapadnog Balkana od ključne važnosti za stabilnost Unije, rekla je agenciji Beta telefonom iz Kordobe zvaničnik španskog predsedništva EU Ana de Migel.

Španska predstavnica naglasila je da je danas održani susret ministara inostranih poslova evropske dvadesetsedmorice bio nezvaničan "Gimnih" sastanak, na kojem se ne usvajaju zaključci.

Ana de Migel je rekla da bi sastanak EU-Zapadni Balkan trebalo da se održi verovatno na visokom ministarskom nivou u Sarajevu u junu, ali će datum biti naknadno utvrdjen.

Na tom susretu, kojim bi se ozvaničio pre deset godina održani susret na vrhu EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, "utvrdilo bi se postojeće stanje u procesu pridruživanja regiona Evropskoj uniji i ponovo bi se istakla i potvrdila valjanost evropske perspektive Zapadnog Balkana i nužnost stabilizacije tog područja".
XS
SM
MD
LG