Dostupni linkovi

Vestervele: Grčka ne zaslužuje "blanko ček"


Grčka ne zaslužuje nikakav "blanko ček" od partnera iz EU kao pomoć u prevazilaženju svoje budžetske krize, rekao je danas njemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele.

Dan nakon što je Atina obećala smanjenje budžetskih troškova u vrijednosti od 4,8 milijardi evra kako bi zadovoljila zahtjeve EU da stabilizuje svoje javne finansije, Vestervele je rekao da Grčka mora sama da uradi svoj školski zadatak i "nema zaobilaženja", prenosi DPA.

"Program koji je predstavila Atina je veoma ambiciozan ali on se mora promijeniti, ja nisam spreman da izdajem blanko ček", rekao je Vestervele u Kordobi, drugog dana sastanka ministara inostranih poslova EU.

Pojavile su se spekulacije posljednjih sedmica da li bi Grčka trebala da potmogne svoje mjere štednje finansijskom pomoći EU.

Njemačka, kao najveća ekonomija bloka, najvjerovatnije će učestvovati sa najvećim finansijskim dijelom ukoliko do toga dođe.

Međutim, nakon razgovora u petak u Berlinu sa kancelarom Angelom Merkel, grčki premijer Jorgos Papandreu rekao je da Grčka nije tražila finansijsku pomoć.

Papandreu pokušava da izdejstvuje političku podršku svojih ključnih partnera.

XS
SM
MD
LG