Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Do kraja mjeseca novi prijedlog rješenja makedonsko-grčkog spora


Metju Nimic, posrednik UN u sporu između Makedonije i Grčke u vezi sa imenom, dostaviće do kraja marta novi prijedlog o rješavanju makedonsko-grčkog spora, u kojem će, vjerovatno, ostati kompromisno rješenje za naziv bivše jugoslovenske republike - Republika Sjeverna Makedonija.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Skoplju, makedonski mediji javljaju da će Nimic do kraja naredne sedmice pozvati na sastanak dvojicu pregovarača, Zorana Jolevskog i Adamandiosa Vasilakisa.

Nakon razgovora sa vlastima u Skoplju i Atini krajem prošlog mjeseca Nimic je naglasio da ima osnove za rješavanje spora i pored velih razlika u pozicijama dvije države. U posljednjem prijedlogu Nimic je tražio od obje strane da se odreknu ekskluzivnosti u upotrebi pridjeva "makedonski".

Makedonsko ime i istorija, posebno poslije raspada Jugoslavije 1991. godine, postalo je predmet rasprave između Atine i Skoplja. Ključni grčki argument je da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast.
XS
SM
MD
LG