Dostupni linkovi

Ivan Vejvoda o sastanku Tadića, Pahora i Kosor


Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju u razgovoru za RSE program kaže da je sastanak predsednika Srbije i premijera Hrvatske i Slovenije sam po sebi veoma važan, jer govori u prilog onome što se i očekivalo, a to je da će posle dolaska Ive Josipovića na mesto predsednika Hrvatske, doći do poboljšanja kako bilateralnih, tako i odnosa u regionu.

“Region je veoma važan za svaku zemlju pojedinačno u njoj. Sigurno je da će biti reči o svim pitanjima odnosa, ali takođe i o priprema sastanka koji se očekuje 20 marta. Mislim da je sam sastanak znak da će verovatno da se postigne kompromis oko načina zastupanja onih koji će biti prisutni.”

Istovremeno, danas u Briselu na istom mestu, ali u odvojenim susretima bili su srpski premijer Mirko Cvetković i hrvatski predsednik Ivo Josipović. Oni, naime, borave u Belgiji gde će razgovarati sa predsednikom Evropske unije Hermanom Van Rompejom. O mogućnostima eventualnog susreta i razgovora Cvetkovića i Josipovića, Vejvoda kaže:

“Teško je s ove distance reći, ali u svakom slučaju je veoma važno da se oni sastaju sa novim predsednikom Van Rompejom, da se prosto tu ustanovi jedan odnos, s obzirom da će on ipak predsedavati EU jedno duže vreme. Činjenica da su tamo zajedno Cvetković i Josipović sigurno govori o tome da će region, Balkan, pa i bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske biti tema njihovih razgovora sa Van Rompejom i ko zna… možda se u hodniku i sretnu.”


Vejvoda takođe ocenjuje da, uprkos svim u poslednje vreme zategnutim odnosima Srbije i Hrvatske, na dubljem nivou saradnja dve zemlje nije ni prestajala.

“Ispod tih površinskih tenzija, odnosi su postojali i jačali, naročito u periodu svetske ekonomske krize, koja traje i sada, i gde je svaka zemlja videla koliko zavisi od druge, pogotovu kada je reč o privrednim odnosima, trgovini.”
XS
SM
MD
LG