Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cvetković: Brz povratak azilanataU Briselu je postignut dogovor da Srbija i Belgija učine sve da se proces povratka azilanata iz te zemlje obavi u što kraćem roku, izjavio je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Predsjednik Vlade Srbije je, nakon današnjeg susreta sa belgijskim kolegom Ivom Letermom u Briselu, rekao i da je dogovoreno da se preduzmu sve zakonske mogućnosti da se taj problem više ne ponavlja. Cvetković je naveo da je dogovoren čitav niz praktičnih i tehničkih koraka i da se očekuje da će broj azilanata biti u budućnosti sveden na minimalnu mjeru.

Prema Cvetkovićevim riječima, konstatovano je da Srbija nije zemlja u kojoj se krše ljudska prava, pa zahtevi za azil ne mogu da budu rešeni pozitivno.

Belgijske vlasti su u međuvremenu za srijedu zakazale prvi organizovani povratak u matične zemlje srpskih i makedonskih državljana koji su tražili politički azil u toj državi.

Samo u februaru 2010. godine 330 građana sa juga Srbije, među kojima su u najvećem broju Albanci i Romi, doputovalo je u Belgiju i zatražilo politički azil, izjavila je ambasadorka Belgije u Beogradu Denis de Hauer.

U januaru ih je bilo 58, dok je u prvim danima marta po njih dvadesetak dnevno zahtjevalo taj status.
XS
SM
MD
LG