Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prvi uspjeh Grčke u rešavanju krizeGrčka vlada prodala desetogodišnje obveznice u vrijednosti od pet milijardi eura, pri čemu su investitori dali ponude u ukupnom iznosu od čak 16 milijardi eura.

Pri kupovini obveznica nisu morale da pomažu strane države, već su ih, prvenstveno, upisali institucionalni investitori. Dodatne mjere štednje, koje je grčka vlada izglasala 3. marta, imaju bar privremeni uspeh, ističu analitičari.

Novi grčki štedni paket od 4,8 milijardi evra, povećao je PDV na 21 sa 19 procenata, poreze na benzin, duvan i alkohol i zamrzavanje plata u javnom sektoru.

U centru Atine danas je došlo do novih sukoba policije i demonstranata koji protestuju ispred zgrade parlamenta gdje poslanici treba da usvoje nove oštre mjere u borbi protiv krize.

Policija je upotrijebila suzavac i dimne bombe kako bi rasterala demonstrante koji su bacali kamenice. Agencije prenose da se na skupu u Atini okupilo nekoliko hiljada ljudi, uglavnom članova dva velika sindikata.

Velika većina Grka protivi se stezanju kaiša, a više od polovine ih veruje da su u zemlji mogući socijalni nemiri, pokazuju istraživanja javnog mnjenja.
XS
SM
MD
LG