Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Produžen pritvor Vlahoviću za 40 danaŠpanski sudija Baltasar Garson potvrdio je danas odluku o određivanju pritvora Veselinu Vlahoviću, osumnjičenom za ratne zločine u BiH, i odredio rok od 40 dana kako bi zainteresovane zemlje mogle da zatraže njegovo izručenje, objavile su Beta i Onasa iz izvora bliskih pravosuđu.

Sudija Garson potvrdio je odluku kolege iz Altea, mjesta u kojem je u utorak uhapšen Vlahović, o određivanju pritvora, rekao je isti izvor.

Taj izvor je dodao da su tri zemlje zainteresovane za izručenje Vlahovića, BiH, Srbija i Crna Gora sada imaju rok od 40 dana da zvanično zatraže ekstradiciju uhapšenog.

Vlahović se tereti da je, kao zapovjednik vojne jedinice "Bijeli anđeli", počinio, ili bio saučesnik u ubistvu više od stotinu građana nesrpske nacionalnosti u BiH, kao i da je učestvovao u protjerivanju više hiljada građana sa Grbavice zbog čega je i dobio nadimak "monstrum sa Grbavice".

Vlahović koji je crnogorski državljanin, prvi put je uhapšen u Crnoj Gori 1998, a godinu dana kasnije je osuđen je na tri i po godine zatvora zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.

On je, međutim, 2001. pobjegao iz zatvora u Spužu nakon čega je u Srbiji izvršio jedno ubistvo. Ministarstvo pravde Srbije je najavilo da će uputiti zahtjev španskim vlastima za izručenje Vlahovića zato što je u Srbiji osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva.
XS
SM
MD
LG