Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Španski ambasador o slučaju VlahovićAmbasador Španije u BiH Alehandro Alvargonzales rekao je danas da je pitanje Veselina Vlahovića Batka sada pred pravosudnim organima Španije, budući da je i u Španiji počinio određena krivična djela, te da će od španskih sudija zavisiti pravac u kojem će se kretati ovaj slučaj.

"Mislim da se svi trebamo obradovati kada se izvrši hapšenje bilo koje osobe koja je počinila krivično djelo, naročito u ovom slučaju kada se radi o osobi koja ih je počinila u više različitih zemalja i pri tom su neka od tih počinjenih krivičnih dijela zaista užasna,“ rekao je Alvargonzales novinarima u Banjaluci.

On je rekao da nema nikakve sumnje da će pravda osuditi dokazana krivična djela i zločine, dodajući da se nada da će Vlahović, u različitim zemljama u kojima su počinjena krivična djela i zločini, moći da se suoči sa pravosudnim organima i odgovara za ono što je počinio.

Španska policija je u utorak u gradu Altea uhapsila Vlahovića optuženog za ratne zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica tokom rata u BiH.

Vlahović je uhapšen u sklopu policijske istrage o organizovanoj grupi državljana istočne Evrope koja je umiješana u nasilne pljačke kuća. On bi se trebao pojaviti pred Sudom u Španiji, jer je kvalifikacija krivičnih djela zbog kojih je uhapšen, mnogo veća od očekivanih.

Vlahovića traži i Crna Gora, iz čijeg zatvora je 2001. godine pobjegao, a zahtjev za izručenje uputiće i Srbija, u kojoj je za Vlahovićem raspisana potjernica, jer je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva.
XS
SM
MD
LG