Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potpisan gasni sporazum Srbije i BugarskeMinistri energetike Srbije i Bugarske potpisali su u Briselu zajedničku izjavu o izgradnji gasovoda od Sofije do Niša.

Srbiji će ovakvo povezivanje omogućiti dobro i stabilno snabdevanje prirodnim gasom, kaže Škundrić. Planirana dužina dvosmernog gasovoda je 180 km, a za izgradnju je potrebno od 100 do 120 miliona eura. Uz pomoć sredstava EU, gasovod bi mogao biti završen u rekordnom roku, tvrde potpisnici.

"Mislim da je ovo jako dobra stvar i za Bugarsku i za Srbiju, da je ovo jako dobar posao sa stanovišta integracije zapadnog Balkana u energetski sistem cele Evrope i da ovo Srbiju još više približava fizičkoj i ukupnoj integraciji u zajednicu evropskih zemalja", rekao je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

"Za Bugarsku će ovo biti treći ugovor. Juče smo sa Grčkom i Italijom potpisali ugovor o gasnom povezivanju. Ovo je početak bugarskog gasnog povezivanja sa ostalim zemljama, što do prije par godina nijesmo mogli ni da zamislimo", izjavio je ministar ekonomije, energetike i turizma te zemlje Trajčo Trajkov.
XS
SM
MD
LG