Dostupni linkovi

Skandal sa gej prostitucijom u VatikanuSlužbenik za državni i crkveni protokol Vatikana i član hora u bazilici svetog Petra otpušteni su iz službe zbog umiješanosti u homoseksualnu prostituciju. Nigerijac Ginedu Ehiem otpušten je iz hora kao i Anđelo Balduči, koji je bio službenik protokola i član elitne grupe "Gospoda njegove svetosti".

Do novog skandala u Vatikanu došlo je kada je italijanski list "Republika" objavio transkripte audio-materijala do kojih je policija došla prisluškivanjem u okviru druge istrage o korupciji u Italiji, koja nije povezana sa tim slučajem.

Među četiri osobe koje su uhapšene prošlog mjeseca zbog umiješanosti u korupciju u vezi sa izvođenjem javnih radova, bio je i Balduči, član elitne grupe "Gospoda njegove svetosti", saradnika koji se pozivaju da služe u Apostolskoj palati u Vatikanu za vrijeme nekih većih događaja, kao što su državničke posjete papi.

Prema podacima dobijenim sa audio-snimaka i iz policijskih dokumenata, objavljenih u italijanskom dnevniku, Ehiem je bio u stalnom kontaktu sa Baldučijem prije njegovog hapšenja, a razgovarali su o odnosima homoseksualaca, prenio je Rojters.

Balduči je, prema tim podacima, bio u kontaktu sa Ehiemom i jednim Italijanom, koji su bili dio "organizovane mreže koja je podstrekivala na mušku prostituciju", kako je navela policija.

Izvor iz Vatikana rekao je da je Balduči otpušten iz elitne grupe saradnika i da se poslije tih optužbi ne može vratiti u Vatikan.
XS
SM
MD
LG