Dostupni linkovi

Van Rompei: Ratifikacija SSP sa Srbijom počinje u junu



Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompei izjavio je danas poslije razgovora sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem da se nada da će u junu početi proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom.

Van Rompei je u Briselu izrazio zadovoljstvo što je stavljen na snagu prelazni trgovinski dio SSP-a rekavši da sada i EU može da ga sprovodi i pružio punu podršku integraciji Srbije i Zapadnog Balkana u EU.

On je dodao da je juče razgovarao sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom koji je, prema njegovim riječima, u posljednjem izvještaju izrazio zadovoljsvo stepenom saradnje sa Srbijom.

Predsjedavajući EU je, međutim, naglasio da od Srbije očekuje dodatne napore u dostizanju pune saradnje s Haškim sudom.

Van Rompei je podvukao da je ključni dio procesa pridruživanja Zapadnog Balkana Uniji regionalna saradnja i dodao da to treba da uključi i Kosovo "na pragmatičan način".

U razgovoru sa Cvetkovićem podvučen i značaj očuvanja integriteta i suvereniteta BiH i pozdravio inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića za izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije.
XS
SM
MD
LG