Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Van Rompui: Hrvatska može završiti pregovore ove godineHrvatska može završiti pristupne pregovore ove godine pod uslovom da ispuni tražene uslove za članstvo i u tome ima punu podršku Europske unije, izjavio je u u Biselu predsjednik Evropskog parlamenta Herman Van Rompui nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

"Evropska unija podržava ulazak Hrvatske. To će dati pozitivan signal regiji. Proteklih godina Hrvatska je napravila veliki napredak u pristupnim pregovorima, koji sada ulaze u završnu fazu i pregovore može dovršiti ove godine pod uslovom da ispuni sve tražene kriterijume za članstvo", rekao je Van Rompui .

Van Rompui je naglasio važnost regionalne saradnje i poboljšanja odnosa sa susjedima, posebno naglašavajući Bosnu i Hercegovinu, koja ne bi smjela zaostati za ostatkom regiona."Naš je zajednički cilj u sljedeće dvije godine stabilna Bosna i Hercegovina, čvrsto na putu prema euroatlantskim integracijama. Ona ne smije zaostati za ostatkom regije i Hrvatska tu ima ključnu ulogu", rekao je Van Rompui.

"Pozdravljam potpisivanje arbitražnog sporazuma o granici sa Slovenijom i njegovu ratifikaciju u Hrvatskoj.Sprovođenje toga sporazuma je vrlo važno za EU. To će stvoriti model za cijelu regiju jer to pokazuje da se bilateralna pitanja mogu riješiti u europskom duhu. Dobra regionalna suradnja na zapadnom Balkanu ključna je u procesu proširenja.

Van Rompui, je pozdravio konstruktivnu ulogu predsjednika Josipovića i njegov interes za jačanjem odnosa sa susjednim zemljama, posebno Srbijom."Tu ću poruku ponoviti i srbijanskom premijeru s kojim se danas sastajem", naglasio je. Predsjednik Evropske unije takođe je rekao da se trebaju nastaviti reforme u raznim područjima.
XS
SM
MD
LG