Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Direktor američke obavještajne službe: BiH najveći izazov po stabilnost Evrope


Direktor američke obavještajne službe Dennis Blair ocijenio je da stalne etničke napetosti u Bosni i Hercegovini predstavljaju najveći izazov po stabilnost Evrope.

On je u pisanom dijelu svog svjedočenja pred Odborom za obavještajni rad američkog Senata upozorio da Srbi u BiH žele imati veću autonomiju za, kako je rekao, svoju mini državu, što samo pojačava rastuće međuetničke tenzije, prenio je Glas Amerike.

“U isto vrijeme, Bošnjaci i Hrvati žele ukinuti podijeljenost zemlje kako bi mogli napredovati ka učlanjenju u Evropsku uniju”, napisao je Blair.

“Iako se ne čini da su širenje nasilja i službeni raspad zemlje trenutna opasnost, etničko pitanje ostaje dominantno u političkom procesu, a reforme su u zastoju zbog spora među tri vodeće etničke skupine”, dodao je.

Za Kosovo je Dennis Blair napisao da je, zbog toga što između albanske većine i srpske manjine ostaju napetosti oko još uvijek podijeljenog sjevernog dijela, potrebno da se Sjedinjene Države i Evropska unija posvete održavanju stabilnosti.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG