Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska preti povlačenjem ambasadora iz SADTurska je otvorena za sve opcije, uključujući povlačenje ambasadora, ukoliko komisija američkog Kongresa usvoji rezoluciju kojom bi se okarakterisalo kao genocid stradanje Jermena u Otomanskom carstvu, izjavili su danas zvaničnici u Ankari.

Turska, koja je članica NATO-a, upozorava da će odnosi sa Vašingtonom biti narušeni, a pokušaj unapređenja odnosa sa Jermenijom ugrožen ukoliko rezolucija bude usvojena.

Komitet Predstavničkog doma za spoljnu politiku započeo je danas raspravu o pomenutom dokumentu. I američka državna sekretarka Hilari Klinton je zatražila odlaganje izjašnjavanja o rezoluciji.

Americki i turski predsednici Barak Obama i Abdulah Gul juče su razgovarali telefonom o stavu Turske prema predlogu zakona o Jermeniji.

Ankara je povukla svog ambasadora iz Vašingtona na konsultacije 2007. godine, nakon što je jedna druga komisija usvojila sličan dokument.

Turska prihvata da su otomanske snage ubile veliki broj hrišćana u Jermeniji, ali odbija da je reč o 1,5 miliona ljudi i da je to bio genocid.

Ovaj izraz upotrebljavaju mnogi zapadni istoričari i neki parlamenti.
XS
SM
MD
LG