Dostupni linkovi

Turska preti povlačenjem ambasadora iz SADTurska je otvorena za sve opcije, uključujući povlačenje ambasadora, ukoliko komisija američkog Kongresa usvoji rezoluciju kojom bi se okarakterisalo kao genocid stradanje Jermena u Otomanskom carstvu, izjavili su danas zvaničnici u Ankari.

Turska, koja je članica NATO-a, upozorava da će odnosi sa Vašingtonom biti narušeni, a pokušaj unapređenja odnosa sa Jermenijom ugrožen ukoliko rezolucija bude usvojena.

Komitet Predstavničkog doma za spoljnu politiku započeo je danas raspravu o pomenutom dokumentu. I američka državna sekretarka Hilari Klinton je zatražila odlaganje izjašnjavanja o rezoluciji.

Americki i turski predsednici Barak Obama i Abdulah Gul juče su razgovarali telefonom o stavu Turske prema predlogu zakona o Jermeniji.

Ankara je povukla svog ambasadora iz Vašingtona na konsultacije 2007. godine, nakon što je jedna druga komisija usvojila sličan dokument.

Turska prihvata da su otomanske snage ubile veliki broj hrišćana u Jermeniji, ali odbija da je reč o 1,5 miliona ljudi i da je to bio genocid.

Ovaj izraz upotrebljavaju mnogi zapadni istoričari i neki parlamenti.
XS
SM
MD
LG