Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Klinton tražila odlaganje rezolucije o ubistvu JermenaAdministracija američkog predsednika Baraka Obame zatražila je od Kongresa SAD da odloži izglasavanje rezolucije u kojoj bi ubistvo Jermena u Turskoj početkom prošlog veka bilo kvalifikovano kao genocid.

Odbor za spoljne poslove Predstavnicckog doma Kongresa trebalo je danas da glasa o rezoluciji i, najverovatnije, da je usvoji.

Portparol Bele kuće rekao je da je državna sekretarka SAD Hilari Klinton razgovarala juče s predsedavajućim tog odbora Hauardom Bermanom i naznačila da bi izglasavanje rezolucije ugrozilo razgovore o pomirenju Turaka i Jermena.

Ovim potezom prekršeno je obećanje Obame iz predsedničke kampanje da će ubistvo Jermena za vreme Prvog svetskog rata u Turskoj biti proglašeno genocidom, podseća agencija Asošijeted Pres (AP).

Turska, članica NATO koja ima ključnu ulogu u interesima SAD na Bliskom istoku i Avganistanu, upozorila je da bi ta rezolucija ugrozila saradnju Turske i Amerike i negativno uticala na otvaranje granice između Turske i Jermenije.
XS
SM
MD
LG