Dostupni linkovi

Alkalaj razgovarao s britanskim ambasadorom o Ganiću



Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj izneo je danas britanskom ambasadoru u BiH Majklu Tejtemu (Michael Tatham), "primedbe zbog neadekvatnog tretmana vlasti Velike Britanije prema Ejupu Ganiću".

Alkalaj je izrazio nezadovoljstvo što je Ganiću tri dana bilo uskraćeno da ostvari kontakt s predstavnicima Ambasade BiH u Londonu i advokatima.

"To je u suprotnosti sa odredbama Bečke konvencije o konzularnim odnosima", rekao je Alkalaj, navodi MVP BiH u saopštenju.

Alkalaj je kazao da je Ganić danas, prilikom susreta s predstavnicima ambasade BiH u Londonu, izneo primedbu na svoj tretman i rekao da je od prvog dana privođenja tražio kontakt s Ambasadom BiH i advokatima, što mu je omogućeno tek danas.

Britanski ambasador Tejtem je rekao da se radi o veoma osetljivom pitanju i da Velika Britanija svoje međunarodno preuzete obaveze uzima veoma ozbiljno.

Ganiću, koji je u ponedeljak uhapšen na aerodromu Hitrou u Londonu po zahtevu Srbije, određen je pritvor do 29. marta, a njegovo izručenje traže i Srbija i BiH.

MUP Srbije je početkom 2009. raspisao poternice za 19 osoba iz BiH, među kojima su članovi ratnog Predsedništva BiH Ganić i Stjepan Kljujić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.
XS
SM
MD
LG