Dostupni linkovi

Obama predstavio konačnu verziju zakona o reformi zdravstva


Američki predsjednik Barack Obama predstavio je konačnu verziju zakona o reformi zdravstva i pozvao Kongres da stavi prijedlog na glasanje u idućih nekoliko sedmica.

Obama je kazao da je gotovo hiljadu milijardi dolara vrijedan prijedlog, kompromisni plan koji kombinira najbolje ideje demokrata i republikanaca. On je zamolio Kongres da "završi svoj posao" i okonča jednogodišnju žučnu raspravu o glavnom unutarnjopolitičkom prioritetu njegove administracije.

"Sve što se može reći o zdravstvu je rečeno, i gotovo su svi govorili. Sada je vrijeme za donošenje odluke o tome kako da konačno reformiramo zdravstvenu brigu, tako da bude djelotovorna, ne samo za osiguravajuća društva, već za američke obitelji i američka poduzeća", rekao je Obama na posebnom predstavljanju u Bijeloj kući, dok su iza govornice stajali liječnici i medicinske sestre u radnoj odjeći.

U američkom zdravstvenom sistemu 2009. godine je potrošeno 2.500 milijardi dolara, ili 17,3 bruto nacionalnog proizvoda (BDP). Unatoč zdravstvenoj potrošnji od oko osam hiljada dolara po stanovniku godišnje, oko 47 miliona Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje, pa je po kvaliteti zdravstva SAD na 32. mjestu ljestvice Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema navodima Bijele kuće Obaminim prijedlogom osiguralo bi se dodatnih 31 milion ljudi, pa bi bez osiguranja ostali većinom ilegalni doseljenici, kojih je oko 12 miliona.
XS
SM
MD
LG