Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kubanski ministar: SAD pojačava subverzije protiv HavaneKubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez Parrilla optužio je Sjedinjene Američke Države da pojačavaju subverzije protiv Kube, a dugotrajnu ekonomsku blokadu te zemlje nazvao genocidom.

Parrilla je optužio i Zapad u cjelini za stvaranje globalnoga ekonomskog sistema koji donosi smrt milionima u siromašnim zemljama i za vođenje krvavih ratova da bi preuzeli kontrolu nad energetskim izvorima.

Kubanski ministar uputio je Zapadu kritike i zbog preuzimanja uloge svjetskog čuvara ljudskih prava, dok je odgovoran za njihovo sustavno narušavanje.

Smrt kubanskog zatvorenika Orlanda Zapate Tamaye, nakon 85 dana štrajka glađu, za koga Kuba tvrdi da je bio običan kriminalac, a ne politički zatvorenik, izazvala je novu eskalaciju rušilačkog djelovanja protiv Kube, rekao je Parrilla.

Taj slučaj je izazvao osude američkih dužnosnika, a politički stručnjaci tvrde da je negativno utjecao na napore da se poboljšaju odnosi Kube sa SAD-om i Evropskom unijom.
XS
SM
MD
LG