Dostupni linkovi

EP će kazniti britanskog poslanika zbog uvreda na račun Van Rompeja



Evropski parlament novčano će kazniti britanskog poslanika Nika Feridža koji je za predsednika Unije Hermana van Rompeja rekao da ima "harizmu mokre krpe", a Belgiju nazvao "ne naročitom zemljom".

Feridž, koji dolazi iz redova evroskeptične Partije za nezavisnost Velike Britanije, izgubiće kao poslanik u EP desetodnevnu dnevnicu, jer je odbio da se izvini Van Rompeju i Belgiji zbog uvreda izrečenih u raspravi prošle nedelje.

EP je danas istakao da je Feridžovo ponašanje bilo "nedolično i bez poštovanja", kao i da su njegovi komentari upućeni Van Rompeju i Belgiji bili agresivni. Belgijska vlada je prošle nedelje uložila žalbu EP zbog Feridžovog istupa, u kome je Van Rompeja takođe nazvao "tihim ubicom" demokratije u Evropi.

Feridž je dodao i da je EU očekivala da dobije "gigantsku globalnu figuru" i "političkog lidera 500 miliona ljudi" širom Evrope, koji zaslužuje veću platu od američkog predsednika Baraka Obame.

"Bojim se da ste jedino što smo dobili vi. Ne bih želeo da budem prost, ali vi imate harizmu snuždenog dronjavca i izgled nižerazrednog bankarskog službenika. Niko u Evropi nikad nije čuo za vas!... Građani Evrope moraju da vas uklone", rekao je Feridz, gledajući direktno u 62-godišnjeg bivšeg premijera Belgije.

Van Rompej je mirno odslušao uvrede, a kasnije je izjavio da je odbio da se "spusti na Feridžov nivo", time što bi mu uopšte odgovarao.
XS
SM
MD
LG