Dostupni linkovi

Čolak: Ganić treba da bude procesuiran u BiHMinistar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak smatra da je činjenica da član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić ima prebivalište u BiH dovoljan razlog da on bude procesuiran u BiH.

On je rekao da u sporazumu o saradnji u krivičnim stvarima, koji su Srbija i BiH potpisale prošle sedmice, jasno stoji da je u slučajevima krivičnih dela protiv čovečnosti i međunarodnog humanitarnog prava merodavno državljanstvo i prebivalište.

Čolak je najavio da će Ministarstvo pravde BiH tokom dana uputiti novi zahtev Ministarstvu pravde Srbije za ustupanje krivičnog gonjenja u slučaju Dobrovoljačka ulica u Sarajevu 1992. godine te da će nadležnom sudu u Velikoj Britaniji biti dostavljen sporazum sa Srbijom.

Ministar pravde BiH je podsetio da je od Srbije već ranije traženo ustupanje slučaja Dobrovoljačka, ali da nije dobijen pozitivan odgovor.

On je dodao da se u BiH vodi istraga o tome i da je glavni tužilac Milorad Barašin ovih dana rekao da bi ona ubrzo mogla biti završena.

Ganic je uhapšen juče u Londonu na zahtev Srbije koja ga tereti za ratne zločcine u BiH 1992. godine.

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG