Dostupni linkovi

Stejt Dipartment: Crna Gora tranzitna stanica za narko švercere


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
U izvještaju koji je objavio Stejt Dipartment, Crna Gora se označava kao jedna od traznitnih stanica za šverc kokaina i heroina prema zamljama Evropske unije i kao država u kojoj, i pored spremnosti institucija da se stane na put organizovanim kriminalnim grupama koje se bave ovim ilegalnim poslom, iza rešetaka završavaju uglavnom ulični dileri.

Stejt Dipartment u svom posljednjem izvještaju navodi, pozivajući se na na crnogorksu policiju, kako grupe iz Rožaja i Berana imaju glavnu riječ u švercu heroina sa Kosova, ali i da su crnogorski državljani koji borave u državama Evropske unije umiješani u šverc kokaina iz Južne Amerike u Španiju,
Crna Gora se opisuje kao uglavnom tranzitna zemlja za heroin koji dolazi iz jugoistočne i jugozapadne Azije na putu ka zapadnoj Evropi i za kokain koji se proizvodi u Latinskoj Americi, a zatim morskim putem preko Crne Gore doprema u zemlje Evropske Unije...
Holandiju i skandinavske zemlje.

Istrage se u Crnoj Gori uglavnom fokusiraju na manje bitne organizatore kirminalnih grupa, korisnike narkotika, ulične dilere i zaplijenu droge u pograničnom području, dok se glavni narkodileri rijetko hapse, navodi se u izvješaju.

Pozivajući se na crnogorsku policiju Stejt Dipartment navodi da su određene kriminalne grupe u zemlji dio međunarodne švercerske mreže iz regiona, zapadne Evrope, Južne Amerike i sa Bliskog istoka.

Novac zarađen prodajom narkotika pere se kroz legalan biznis, a najčešće kupovinom nekretnina ili luksuznih automobila, kaže se u tom dokumentu.

Povjerenje javnosti na niskom nivou

Iako se ističe da Stejt Dipartment smatra da Vlada Crne Gore ne ohrabruje i ne podržava proizvodnju nedozvoljenih supstanci, distribuciju narkotika, kao ni pranje nelegalno stečenog novca, naglašava se da su korupcija i percepcija da se korupcija toleriše uobičajeni među prosječnim građanima Crne Gore, i da korupcija utiče na službe bezbjednosti i pravosudne organe.

U izvještaju se navodi da je saradnja crnogorskih institucija sa partnerima iz SAD-a i Evrope, kao i agencije DEA sa lokalnom policijom odlična ali se dodaje da je povjerenje javnosti u sposobnost Vlade da se izbori sa korupcijom i dalje na niskom nivou.

Crnogorska policija je negirala navode štampe da je zbog operativne bezbjednosti isključena iz međunarodnih policijskih akcija, poput akcije Balkanski ratnik, tokom koje je oduzeto preko dvije tone kokaina iz Urugvaja, kaže se u izvještaju.

U ovom izvještaju Crna Gora se opisuje kao uglavnom tranzitna zemlja za heroin koji dolazi iz jugoistočne i jugozapadne Azije na putu ka zapadnoj Evropi i za kokain koji se proizvodi u Latinskoj Americi, a zatim morskim putem preko Crne Gore doprema u zemlje Evropske unije. Konstatuje se i da manja količina krijumčarenih narkotika, deset do 15 odsto, ostaje u zemlji i prodaje se na malom ali rastućem domaćem tržištu.

Iako je Crna Gora borbu protiv šverca narkotika proglasila jednim od glavnih prioriteta, krivična djela iz oblasti narkotika i zloupotreba droga, posebno među mlađom populacijom, su u porastu.

Crna Gora, kao ni prošle godine, nije uvrštena na listu država koje po obimu pranja novca i finansijskog kriminala predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbjednost SAD.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG