Dostupni linkovi

Pahor:arbitražni sporazum dobar za Sloveniju



Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u ponedjeljak je u parlamentu još jednom rekao da je arbitražni sporazum što ga je lani potpisao s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor za Sloveniju dobar.

O tome će svoje moći reći parlament, pošto ustavni sud odgovori na pitanja koja mu je u vezi s tim sporazumom uputila vlada i nakon "vjerojatna" referenduma na kojemu bi slovenski birači rekli treba li ga i potvrditi, rekao je Pahor u slovenskom parlamentu.

"U sporazumu je važno da sadrži i načelo pravednosti. Ne samo da arbitražni sporazum u svom trećem članku daje nalog arbitražnom sudu da odredi kontakt slovenskog teritorijalnog mora s međunarodnim vodama nego taj sporazum upozorava da sud pri donošenju svoje odluke mora voditi računa i o svim relevantnim okolnostima", rekao je Pahor, odgovarajući na zastupnička pitanja.

"Naglašavam da je arbitražni sporazum koji sam u Stockholmu potpisao s hrvatskom premijerkom za Sloveniju bio velik uspjeh. U drugim okolnostima do takva povoljna sporazuma ne bi moglo biti i mislim da smo iskoristili priliku koja nam se u kratku vremenu ukazala i postigli ono što je za slovenske nacionalne interese najvažnije i najkorisnije. No o tome će na kraju krajeva odlučivati zastupnici i zastupnice, a možda i naši građani na referendumu", rekao je Pahor.

Dodao je kako Slovenija "može biti zadovoljna" sporazumom.
XS
SM
MD
LG