Dostupni linkovi

SDP BIH osudila hapšenje Ganića



Socijaldemokratska partija BiH je danas saopštila da osuđuje političku, policijsku i obavještajnu provokaciju BiH od strane Srbije na osnovu čije potjernice je danas u Velikoj Britaniji uhapšen Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Nakon hapšenja i pritvaranja Ilije Jurišića, današnje hapšenje Ejupa Ganića samo pokazuje i dokazuje da susjedna Srbija ne prihvata pravo i diplomatsko rješavanje sporova koji postoje između dvije zemlje, saopštio je SDP BiH.

''Ovo hapšenje je ujedno udar na državu Bosnu i Hercegovinu i na svakog čovjeka koji živi u njoj. Krajnje je vrijeme da državni organi i institucije BiH stanu u odbranu svojih građana i primjene princip reciprociteta koji je legitiman čin u odnosima dvije države. Stoga, pozivamo Tužilaštvo BiH da pokrene istrage i krivične postupke protiv najviših političkih i vojnih zvaničnika Srbije u periodu 1992. - 1995. godine'', navedeno je.

''U kolikom jadu danas žive građani u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući neodgovornoj vlasti, najbolje govore današnja zbivanja u zgradi Parlamentarne Skupštine BiH, kada je predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković pokušao da onemogući održavanje svečane sjednice Kluba parlamentaraca 92-95 i svečane sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Sramota je da predsjedavajući parlamenta bilo koje države na dan njene nezavisnosti onemogućava korištenje sale Parlamenta BiH za proslavu iste, kaže se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG