Dostupni linkovi

Održana svečana sjednica i pored opstrukcija iz RS


Skupština Kantona Sarajevo i Forum parlamentaraca BiH 1990. danas su u Sarajevu ipak održali svečanu sjednicu povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine .

Kada su gosti došli Velika sala parlamenta BiH, u kojoj je bilo predviđeno održavanje sjednice, bila je zaključana, jer je, prema tvrdnjama iz Foruma parlamentaraca BiH 1990., saglasnost za održavanje sjednice, uz Sulejmana Tihića, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, trebao dati i predsjedavajući Milorad Živković, ali on to nije učinio, pa se nakon određenog vremena u salu provalilo.

Vrata tzv. velike sale provalio je nekadašnji poslanik SDA Ibran Mustafić, a skoro svi prisutni ostali su u nevjerici da je moguće da se takve opstrukcije od predstavnika vlasti iz RS-a i danas dešavaju.

Zbog nedostatka razglasa himna nije mogla biti emitovana, pa ju je intonirala grupa "Alegro". Na sjednici su govorili Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990. te akademik Muhamed Filipović.

Oni su se prisjetili 1. marta 1992. godine kada su se građani BiH na referendumu opredijelili za nezavisnost. Tog dana 1992. godine, kako je rečeno, 64 posto građana Bosne i Hercegovine potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste zato da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.
XS
SM
MD
LG