Dostupni linkovi

Medvedev traži ostavke zbog neuspjeha na Olimpijadi



Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev zatražio je danas da činovnici odgovorni za neuspjeh ruskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru podnesu ostavke.

"Ako oni nisu spremni da to sami učine, mi ćemo im pomoći", kazao je Medvedev na savjetovanju sa rukovodstvom vladajuće Jedinstvene Rusije.

Medvedev je kazao da su Igre u Vankuveru, gdje je Rusija osvojila tek tri zlatne medalje, pokazale da pripremu ruskih sportista treba potpuno promijeniti.
On je kazao i da je ruski sport dugo funkcionisao samo zahvaljujući mogućnostima koje su stvorene u vrijeme Sovjetskog Saveza.

"Sovjetske škole više nema, a svoju još nismo stvorili", ocijenio je Medvedev, naglasivši da država ulaže ogroman novac u sport, ali "da novac ne rješava sve".

Predsjednik Rusije je istakao i da sami sportisti moraju biti prioritet, a ne federacije, koje su ponekad veoma bogate, ili rukovodioci tih federacija, pa čak ni treneri.

Medvedev je ocijenio da, uprkos neuspjehu u Vankuveru, ruski sportisti mogu imati uspješan nastup na narednim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, ali da je potrebno pripreme početi već sada.
XS
SM
MD
LG