Dostupni linkovi

Novi propisi EU za roaming



Svi operateri u mobilnim telefonskim mrežama u Evropskoj uniji od danas dužni su svojim klijentima ponuditi uslugu automatskog prekida veze u roamingu kada troškovi dođu do iznosa koji određuje sam klijent, što će mnoge poštedjeti neugodnih iznenađenja kada dobiju račun.

Po uredbi koja danas stupa na snagu, svi operateri moraju ponuditi svojim klijentima opciju ograničavanja troškova u roamingu na iznos koji sami žele.

Ako to ne učine do 1. jula, troškovi u roamingu bit će ograničeni na 50 eura mjesečno. Nakon što dosegnu iznos koji su odabrali ili iznos od 50 eura koji će se automatski dodijeljivati, neće se moći uspostaviti veza u roamingu, bilo na mobitelu ili na prenosivom računalu.

Potrošači će dobivati obavijesti kada dosegnu 80 posto dogovorenog limita.

"Zaštita protiv šokantnih računa koristan je korak prema izgradnji povjerenja potrošača da koriste mobilne mreže i pregledavaju internet kada putuju diljem Europe. To povjerenje je ključno ako građani i poslovni sektor žele iskoristiti puni potencijal interneta", rekla je povjerenica za nove tehnologije Neelie Kroes.

Cijene roaminga u zemalja EU drastično su pale u posljednje dvije godine, zahvaljujući inicijativi Europske komisije da se propišu cjenovni maksimumi za usluge korištenja mobilnog telefona u inostranstvu.
XS
SM
MD
LG