Dostupni linkovi

Poznati neonacist pušten iz zatvora



Poznati neonacist Ernst Zuendel pušten je u ponedjeljak iz zatvora u Manhajmu, gdje je izdržavao petogodišnju zatvorsku kaznu zbog negiranja holokausta. Zuendel je 2007. osuden na pet godina zatvora jer je širio tvrdnje da se holokaust nije dogodio.

U trenutku presude Zuendel je već tri godine bio u pritvoru, tako da mu je u ponedjeljak istekla petogodišnja zatvorska kazna. Zuendel, koji je 2005. protjeran iz Kanade, gdje je utvrđeno da je "opasan za javni red i mir", osuđen jer je na svojoj internet stranici i pismima pod nazivom "Germania" poricao holokaust i genocid nad evropskim Jevrejima tokom vladavine nacionalsocijalista.

Presudom na petogodišnji zatvor sud u Manhajmu izrekao je najvišu moguću kaznu za kazneno djelo negiranja holokausta, a presudu je potvrdio i viši sud.
Poces su u više navrata obilježili skandali, jer je i Zuendelova advokatica Silvia Stolz tvrdila da se holokaust nije dogodio, te je u sudnici uzdignula ruku na tzv. Hitlerov pozdrav. Zbog toga je i ona je osuđena na tri godine i tri mjeseca zatvora.
XS
SM
MD
LG