Dostupni linkovi

U Jemenu sukobi, poginula tri policajaca



Najmanje trojica jemenskih policajaca su poginula, a petorica ranjena u današnjem sukobu s naoružanim napadacima na jugu Jemena, gdje se separatisti bore protiv predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

Sukob se dogodio u provinciji Abijan, poslije sedmičnih demonstracije u Abijanu, Dalei i Adenu, gdje je 21 osoba uhapšena zbog izazivanja nereda, javlja Reuters.

Izvor vlade u Sani saopštio je da je razmjena vatre počela kada su snage sigurnosti pokušale da uhapse trgovca oružjem, koji se sumnjici da snabdijeva separatiste. Prema vladinom izvoru, dvojica policajaca su poginula u tom sukobu.

Stanovništvo na jugu zemlje, gdje se nalaze brojna naftna postrojenja, smatra da je sjever zloupotrijebio sporazum iz 1990. godine o ujedinjenju Jemena, da bi prigrabio za sebe naftne resurse i diskriminisao jug.

Jemenska vlada postigla je primirje 11. februara sa šiitskim pobunjenicima koji se bore protiv religijske, ekonomske i socijalne nepravde na sjeveru zemlje, čime je vlastima u Sani omogućeno da rješavaju probleme sa separatistima na jugu zemlje, kao i sa terorističkom mrežom Al-Qaida.

Zapadne sile i susjedna Saudijska Arabija strahuju da Al-Qaida koristi nestabilnu političku situaciju u Jemenu da bi u toj zemlji regrutovali i obučavali ekstremiste za napade u regiji i širom svijeta.
XS
SM
MD
LG