Dostupni linkovi

Pećanin: SR Jugoslavija odgovorna za genocid u BiH



Glavni urednik sarajevskog magazina "BH Dani" Senad Pećanin pokazao je danas u emisiji "Nedjeljom u dva" Hrvatske televizije zaštićene dokumente Haškog tribunala koji, po njemu, dokazuju da je SR Jugoslavija učestvovala u zločinima i genocidu u Bosni i Hercegovini.

On je pokazao ukaz SR Jugoslavije iz 1994. kojim se komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić unapređuje u čin general-pukovnika. Pećanin je pokazao i papir kojim Generalštab Vojske Jugoslavije angažman Ratka Mladića ocenjuje odličnom ocenom, 4,88.

Prema njegovom mišljenju, to je dokaz da je Mladić bio na platnom spisku Vojske Jugoslavije u vreme rata u BiH, odnosno da je Srbija bila duboko upletena u taj rat, u zločine i organizaciju genocida u Srebrenici.

Pećanin je osudio Haški tribunal zato što je ta dokumenta proglasio zaštićenim čime je uskratio uvid Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Hagu u te dokaze.

Bosna i Hercegovina je pred Međunarodnim sudom pravde tužila Srbiju za genocid, a Sud je presudio da Srbija nije bila direktno upletena u organizovanje genocida u Srebrenici i proglasio je odgovornom zato što nije sprečila taj zločin, u kojem je u julu 1995. godine ubijeno više od 8.500 Bošnjaka.
XS
SM
MD
LG