Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi zemljotres u ČileuAmerička seizmološka služba saopštila je danas da je Čile potresao još jedan, nešto slabiji zemljotres, jačine 6,1 stepen po Rihterovoj skali, javile su agencije.

Novi zemljotres dogodio se samo dan pošto je Čile pogodio razoran zemljotres jačine 8,8 stepeni u kojem je, prema poslednjim podacima, poginulo više od 300 ljudi dok je oko milion i po kuća oštećeno.

U Santjagu je zatvoren aerodrom jer je oštećena pista, ali se drumski saobraćaj postepeno uspostavlja. Gradske vlasti najavile su da će uskoro ponovo proraditi i metro.

Vlasti u Čileu još nisu iznele procenu materijalne štete, ali američki izvori procenjuju da je ona između 15 i 30 milijardi dolara, što je oko 15 odsto ukupnog bruto proizvoda Čilea.

Situacija je u većem delu zemlje haotična, a najteže je u drugom po veličini gradu u čileu Konsepsionu i okolini, jer je epicentar zemljotresa bio svega oko 115 kilometara severoistočno od tog grada. U Konsepsionu koji ima pola miliona stanovnika, u toku je pljačka prodavnica koju policija pokušava da spreči suzavcem i vodenim topovima.

Dok većina odnosi samo hranu i drugu najnužniju robu, grupe mladih iznose aparate za domaćinstvo.
XS
SM
MD
LG