Dostupni linkovi

Crna Gora: ističe rok za prijavu imovine i poklona



Zakonski rok za predaju godišnjeg izveštaja o prihodima i imovini državnih i lokalnih javnih funkcionera za 2009. godinu ističe danas.

Ti izveštaji dostavljaju se Komisiji za sprečavanje konflikta interesa. Istovremeno ističe i rok državnim i lokalnim organima vlasti da dostave imena svojih javnih funkcionera, koji su u protekloj godini primili poklone.

Komisija je navela da će na svom sajtu objaviti godišnje izveštaje o prihodima i imovini javnih funkcionera, kao i registar poklona.

Javni funkcioner ne sme primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih, manje vrednosti. Protokolarnim se smatra poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje tokom posete, gostovanja ili u drugim prilikama. Prigodnim poklonom manje vrednosti smatra se poklon u vrednosti do 50 evra.

Ako javni funkcioner u toku jedne godine primi više poklona od istog poklonodavca, kao vrednost poklona uzima se zbir svih poklona.

Ukoliko se utvrdi da je prigodni poklon veće vrednosti od 50 EUR onda se predaje na raspolaganje organu vlasti u kojem javni funkcioner vrši funkciju i postaje državna imovina, odnosno imovina opštine. Protokolarni pokloni, bez obzira na njihovu vrednost, postaju svojina države, odnosno opštine.

Komisija za sprečavanje konflikta interesa je navela da je u Crnoj Gori evidentirano 2.718 javnih funkcionera, od kojih je 36 odsto državnih.
XS
SM
MD
LG