Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bez obzira na jaku zimu, globalno zatopljenje se nastavlja


Ako netko pitao znači li snažna zima koja je ove godine pogodila Europu i SAD novo doba svjetske klime, odgovor je ne, rekli su znanstvenici ovog tjedna na online konferenciji za medije.

Prikupio Rinko Golubović


Za procjenu budućih poteza koje treba povući, kao što su procjene energije koju će trebati utrošiti na grijanje te utjecaj koji će to imati na poljoprivredu, ključno je shvatiti globalne trendove.

"Zatopljenje nije svugdje isto, ali zaista je teško pronaći mjesta koja se u zadnjih pola stoljeća nisu zagrijala", rekao je australski klimatski veteran Neville Nichols te dodao da je po satelitskim podacima ovo bio najtopliji siječanj u povijesti bilježenja podataka.

"Prošli studeni također je bio najtopliji otkad se bilježe podaci. Razdoblje između studenoga i siječnja također je na rekordnoj razini", rekao je Neville. Naravno, satelitski podaci se bilježe tek od 1979. godine, tako da ne treba odmah dizati paniku.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije iz prosinca, proteklo je desetljeće najtoplije u povijesti podataka koji se bilježe od 1850. godine, a 2009. godina vjerojatno će biti peta najtoplija u tom razdoblju. Osam od deset najtoplijih godina zabilježeno je u proteklom desetljeću.

Znanstvenici upozoravaju da globalno zatopljenje nije uniformna pojava te da svi klimatski modeli predviđaju ekstremnija razdoblja toplog i hladnog vremena, kao i jače nalete poplava i suša.

"Globalno zatopljenje je trend koji nadilazi prirodnu raznolikost, koja i dalje postoji unatoč zatopljenju", rekao je još jedan veteran u klimatskoj znanosti, Kevin Walsh. "Bilo bi puno veće iznenađenje kad bi temperatura stalno rasla, bez nekih godina s malo hladnijim temperaturama", dodao je.
XS
SM
MD
LG