Dostupni linkovi

Episkop Irinej: Nije traženo sazivanje vanrednog Sabora SPC


Episkop bački Irinej demantovao je medijske navode da je 17 episkopa Srpske pravoslavne crkve /SPC/ tražilo sazivanje vanrednog Sabora, na kojem bi se raspravljalo o događanjima u Eparhiji raško-prizrenskoj.

"Posredi je gruba dezinformacija - jedna od mnogih u sklopu ove teme - koju je neko, neznano ko, lansirao, a svi ostali počeli da ponavljaju, nekritički, ne proveravajući vest ni u Informativnoj službi SPC ni u službama Svetog Sinoda", naveo je episkop Irinej u saopštenju za medije.

On je naveo da nijedan episkop nije zvanično tražio sazivanje vanrednog Sabora, ali su se mnogi, praktično svi, interesovali, a i dalje se interesuju, za razvoj situacije, jer je svima stalo do mira i ljubavi, dobrog poretka i jedinstva u crkvi.

"Cela stvar je dovedena do apsurda. Kako i zašto bi Sabor raspravljao pre nego što Sinod, po crkvenom Ustavu prva instanca za rešavanje razmimoilaženja i problema ove vrste, uopšte ispita raspoložive činjenice, dopuni ih novim činjenicama i, zauzevši svoj stav, predoči ga Saboru", zapitao je episkop.
XS
SM
MD
LG