Dostupni linkovi

IZ Srbije traži komisiju za ispitivanje zločina u Štrpcima



Predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, na čijem je čelu Muamer Zukorlić, zatražili su danas da država formira komisiju koja će ispitati učešće nekadašnjeg političkog, vojnog i policijskog vrha Srbije u zločinu otmice i ubistva 18 Bošnjaka i jednog Hrvata u Šrpcima, 27. februara 1993. godine.

Na konferenciji za novinare u Novom Pazaru, predstavnik mešihata Almir Pramenković je rekao da je neprihvatljivo da Srbija haškim optuženicima, optuženim za najteže zločine, plaća pravne zastupnike a ne čini ništa da porodicama čiji su hranitelji ubijeni u Štrpcima obezbijedi trajnu materijalnu egzistenciju.

On je uputio zahtjev lokalnoj samoupravi Prijepolja da u znak trajnog sjećanja na zločin plato ispred Doma kulture nazove "Trg otetih u Štrpcima".

Pramenković je pozvao Skupštinu Srbije da usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici i da se tako nedvosmisleno ogradi od politike vođene devedesetih godina.

Portparol Islamske zajednice u Srbiji Samir Tandir rekao je da će Medžlis u Prijepolju organizovati sjutra Komemorativnu akademiju "Štrpci bez mezara".

Pripadnici paravojnih jedinica Republike Srpske, pod komandom Milana Lukića, oteli su iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, u mjestu Štrpce kod Prijepolja, 27. februara 1993. godine, 19 civila i ubili ih kod Višegradske banje. Još nije poznato gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci.

Za otmicu putnika odlukom Višeg suda u Bijelom Polju na 15 godina zatvora osuđen je samo Nebojša Ranisavljević iz Despotovca.
XS
SM
MD
LG