Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministartsva pravde Srbija i BIH potpisala ugovorMinistri pravde Srbije i Bosne i Hercegovine Snežana Malović i Bariša Čolak potpisali su danas u Beogradu ugovore koji će onemogućiti da pravosnažno osuđene osobe, odlaskom u drugu državu, izbjegnu izvršenje kazne.

Ministri su nakon potpisivanja izmjena i dopuna Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima i ugovora o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima istakli da će ugovori značajno doprinijeti neposrednijoj saradnji pravosudnih tijela dvije države.

"To će onemogućiti da osuđeni odlaskom u drugu državu, odnosno državu u kojoj imaju prebivalište ili čiji su državljani, izbjegnu izvršenje kazne na koju su pravosnažno osuđeni što se do sada pokazalo kao problem u praksi", kazala je Malović.

Ona je rekla da podaci govore da ima oko 150 pravosnažno osuđenih koji su od izvršenja kazne pobegli iz Srbije u BiH i obrnuto.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je da je najznačajnije to što više neće biti nikakve mogućnosti da neko izbjegava kaznu.
XS
SM
MD
LG