Dostupni linkovi

Severna Koreja zapretila napadom



Severna Koreja zapretila je napadom na snage Južne Koreje i SAD zbog zakazanih zajedničkih vojnih vežbi, od 8. do 18. marta.

Portparol vojske Severne Koreje izjavio je da su vojne vežbe Južne Koreje i SAD "vežbe nuklearnog rata s ciljem da se izvrši iznenadni napad na Severnu Koreju", uprkos uverenjima ta dva saveznika da su vežbe isključivo odbrambene.

"Ako američki imperijalisti i ratni huškači iz Južne Koreje započnu zajedničke vojne vežbe zbog agresije, ignorišući naša stalna upozorenja, mi ćemo reagovati sa našom moćnom vojnom odbranom, i ako bude neophodno, nemilosrdno uništiti bedem agresije mobilišući sva raspoloživa sredstva, uključujući nuklearna", istakao je portparol Pjongjanga.

Južna Koreja i SAD godinama izvode zajedničke vojne vežbe bez većih incidenata, a Severna Koreja ih redovno kritikuje navodeći da su vežbe uvod u invaziju i nuklearni rat, prenela je agencija Rojters.

Pretnje su stigle istovremeno dok američki izaslanik za Severnu Koreju Stiven Bosvort pokušava razgovorima u Seulu da vrati Pjongjang u šestostrane pregovore o njegovom nuklearnom programu.
XS
SM
MD
LG