Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ahmetović: Fokus na ukidanju viza, popisu stanovništva i državnoj imovini


Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je večeras nakon prvog dana sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ da su o pitanju liberalizacije viznog režima za građane BiH predstavnici Savjeta ministara BiH članovima PIK-a iznijeli potpuno iste stavove.

"Kada je riječ o popisu stanovništva predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i ja imali smo nekih različitih stavova, mada smatram da to nije nerješiv problem", rekao je Ahmetović novinarima.

Prema njegovim riječima, pitanja koja su preovladavala tokom večerašnjeg zasjedanja Upravnog odbora PIK-a bila su liberalizacija viznog režima, popis stanovništva i državna imovina.

"Imam utisak da će to biti fokus međunarodne zajednice kada je riječ o narednim koracima u BiH. Nije bilo nikakvih kritika i uglavnom se govorilo o potrebama da se naprave potrebni koraci", rekao je Ahmetović.

Kako je najavljeno iz OHR-a, Upravni odbor Savjeta za provođenje mira tokom dvodnevne sjednice u Sarajevu ramotriće "nedavne prijetnje teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje, te pokušaje osporavanja autoriteta visokog predstavnika kao i ustavnog i pravnog okvira države".

PIK će analizirati napredak koji su ostvarile vlasti BiH u ispunjavanju uslova za članstvo u EU, uključujući liberalizaciju viznog režima, zakon o popisu stanovništva BiH, te prioritete iz Evropskog partnerstva.

Članovi Upravnog odbora PIK-a biće informisani o nastojanjima vlasti da ispoštuju uslove iz standbaj-aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda reformom javne potrošnje.
XS
SM
MD
LG