Dostupni linkovi

Britanski poslanik izvređao Van Rompuja



Predsednik EU Herman Van Rompuj naišao je danas na neprijatan doček prilikom prvog pojavljivanja pred Evropskim parlamentom, kada ga je britanski evroskeptik Najdžel Faradž nazvao beznačajnom osobom bez harizme.

"Ne želim da budem prost, ali vi imate harizmu snuždenog dronjavca i izgled nižerazrednog bankarskog službenika", rekao je Faradž, poslanik britanske Stranke za nezavisnost.

Ostali poslanici burno su negodovali, ali je Faradž nastavio da ima utisak da je Van Rompuj "kompetentan, sposoban i opasan" i da ne sumnja u njegovu nameru da bude "tihi ubica evropske demokratije i evropskih nacionalnih država" .

Faradž je dodao da je, od kada je Van Rompuj stupio na dužnost u decembru, Grčka "postala protektorat" zbog nametnutih finansijskih kontrola.

"Čini se da vi osećate gnušanje prema konceptu postojanja nacionalnih država. Možda je to zato što dolazite iz Belgije, koja i sama nije baš neka država", rekao je britanski poslanik.

Lider socijalista u Evropskom parlamentu Martin Šulc nazvao je ovakav nastup "neprihvatljivim" i zatražio Faradžovu ostavku.

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek saglasan je da je ovakav napad na ličnost neprimeren.
XS
SM
MD
LG