Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Apsolutna podrška mogućem susretu Tadić - Sejdiu


Apsolutna podrška mogućem susretu Tadić - Sejdiu

Šef diplomatije Slovenije Samuel Žbogar najavio je mogućnost susreta predsednika Srbije Borisa Tadića i kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua na sastanku predstavnika EU i lidera zapadnog Balkana, u martu, preneo je danas prištinski "Ekspres" u elektronskom izdanju.

Sagovornik RSE programa analitičar Vladimir Pavićević smatra da bi taj susret bio “odlična stvar”.

“Jer ako je istina da je Srbija odabrala da ova pitanja rešava samo diplomatskim putem, onda se skupovi kao što je ovaj u Sloveniji ne smeju obilaziti”, ocenjuje Pavićević.

Slovenačka državna agencija prenela je ranije da će 20. marta na na Brdu kod Kranja biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj se očekuje prisustvo lidera svih zemalja ovog regiona, prvi put posle 18 godina.

Pahor je u jednoj od ranijih izjava ocenio da će ova konferencija "biti prelomna iz više aspekata" i da je njen cilj da se "nađu rešenja za otvorena pitanja u zapadnobalkanskom regionu".

Slovenački premijer je naveo da će na konferenciju biti pozvan i predstavnik Kosova koji će, prema njegovim rečima, biti "zastupljen na primeren način", a govoreći o pitanju stabilnosti regiona on je posebno istakao "konstruktivnu ulogu" srpskog predsednika Borisa Tadića.

Inicijativu za ovu konferenciju dali su premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor, a među organizatorima skupa su i Savet Evrope i Evropska komisija.
XS
SM
MD
LG