Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama predstavio novi plan reforme zdravstvaPredsednik SAD, Barak Obama, učinio je danas novi korak u nastojanju da spasi predloženu reformu sistema zdravstvene zaštite u ovoj zemlji i predstavio kompromisni plan koji bi koštao gotovo 1.000 milijardi dolara u narednih 10 godina.

Plan koji je danas objavljen na internet strani Bele kuće, predviđa zdravstvenu zaštitu za više od 31 miliona trenutno neosiguranih Amerikanaca pri čemu neće biti uvećan budžetski deficit.

Plan je predložen četiri dana uoči televizijske debate Obame s kongresnim liderima demokrata i republikanaca o zdravstvenoj zaštiti.

Novi plan predložen danas predstavlja kompromis u odnosu na ambizicozniji plan reforme zdravstvene zaštite koji je prošle godine Obama izložio kao najviši prioritet unutrašnje politike.

U novom predlogu je izostavljen plan za zdravstveno osiguranje koji bi pokrivala vlada, čemu su se oštro protivili konzervativci, ali i neki umereni kongresmeni.

Plan zahteva da većina Amerikanca ima zdravstveno osiguranje uz federalne subvencije koje bi mnogima pomogle da dobiju zdravstvenu zaštitu.

Osiguravajće kompanije ne bi mogle, kao sada, da uskrate osiguranje ljudima kojima imaju zdravstvene probleme, niti bi mogle više da im naplaćuju.
XS
SM
MD
LG